Delegation från Syrianska Arameiska Förbundet i Schweiz i möte med myndigheter

    Den 27 och 28 mars 2025 genomförde Arameiska Förbundet i Schweiz ett betydelsefullt besök hos både federala och regionala myndigheter i Schweiz. Syftet var att uppmärksamma den svåra situationen för kristna i Syrien – särskilt den syrianska-arameiska folkgruppen – samt att diskutera integrationsfrågor och framtida humanitära insatser.

    Den 27 mars togs delegationen emot av det schweiziska utrikesdepartementet i Bern. Ärkebiskop Joseph Tobji från det syriansk-maronitiska stiftet i Aleppo deltog tillsammans med förbundets ordförande Melki Toprak och sekreteraren Tony Urek. Mötet hölls i förbundspalatset där ambassadör Monika Schmutz Kirgöz tog emot sällskapet. Fokus låg på frågor som rör situationen i Syrien, den kristna befolkningens utsatthet samt den arameiska minoritetens särskilda behov.

    Dagen därpå, den 28 mars, fortsatte delegationens arbete med ett besök hos kantonregeringen i Ticino. Mötet hölls i Orselinepalatset i Bellinzona, där delegationen togs emot av kantonpresident Christian Vitta, Raffaele De Rosa samt presidenten för Storkansliet, Michele Guerra. Diskussionerna fördjupades ytterligare kring situationen för kristna i Syrien, med särskilt fokus på syrianer-araméer.

    Förutom det starka vittnesmålet från ärkebiskopen diskuterades även asylpolitik och den oroande risken för att asylsökande tvingas återvända till farliga förhållanden – om det internationella samfundet fortsätter att blunda för de pågående övergreppen i regionen.

    Delegationen lyfte även fram hur syrianer-araméer, som flytt Syrien för över ett decennium sedan, har integrerats framgångsrikt i det schweiziska samhället. Genom konkreta exempel visade man hur familjer, unga akademiker och yrkesverksamma idag bidrar till Schweiz både ekonomiskt och socialt.

    En särskilt allvarlig och aktuell fråga som togs upp var kidnappningen av Suleiman Khalil – kristen före detta borgmästare i den historiska staden Sadad – som den 8 februari 2025 greps av säkerhetsstyrkor från den syriska övergångsregeringen (HTS). Sedan dess har inget hörts från honom. Den schweiziska federala myndigheten lovade att göra sitt yttersta för att lyfta frågan internationellt.

    De humanitära projekt som drivs av Arameiska Förbundet och det syriansk-maronitiska stiftet väckte intresse hos myndigheterna och kommer att utvärderas för möjligheten till riktat stöd till målgruppen.

    Avslutningsvis betonades vikten av att säkra arameisk identitet och språk i en framtida syrisk konstitution – ett nödvändigt steg för att skydda minoriteter och undvika samma öde som drabbade kristna grupper i Irak.